Ik kan me de beelden op de televisie van de overstromingen en landverschuivingen in Bosnië Herzegovina een aantal weken nog goed herinneren. Hele gebieden waar het water tot de eerste verdieping en zelfs de tweede verdieping stond. Akkers vol graan en tuinbouw onderwater of door de langdurige regenval onbruikbaar. In een land waar veel mensen leven van lokale producten en vaak zelf leven van hun moestuin heeft dit een enorme impact. U denkt nu waarschijnlijk daar heb je toch verzekeringen voor? Helaas hebben de meeste mensen in Bosnië Herzegovina geen verzekering, voornamelijk omdat men het geld er niet voor heeft.
Project Falcon heeft er bewust voor gekozen om niet gelijk af te reizen naar rampgebieden. Enerzijds omdat wij niet beschikken over hulpmiddelen als aggregaten en andere middelen om water weg te pompen. En anderzijds om de lokale overheid en hulpdiensten niet in de weg te lopen. Via onze lokale contacten wisten wij dat de lokale bevolking de eerste dagen van de ramp elkaar onderling hebben geholpen met voedsel en water. In de eerste week zijn er in Nederland direct hele mooie initiatieven ontstaan m.b.t. het inzamelen van voedsel en hygiëne/desinfectie producten. De meeste initiatieven konden al in de eerste week hulpgoederen naar de rampgebieden sturen. In Bosnië Herzegovina waren er direct veel lokale vrijwilligers actief om de goederen te ontvangen en te distribueren.
Namens Project Falcon zijn John en Brian op eigen gelegenheid op 1 juni naar Bosnië Herzegovina afgereisd.
De eerste stop was een familie van ons familieplan helaas was hun kelder met voorraad volgelopen met water en was de moestuin een modderpoel geworden door de langdurige regenval. Om ervoor te zorgen dat ze de komende tijd voldoende voedsel hebben. Hebben wij een voorraad voor de komende 3 maanden achtergelaten als nood zolang de moestuin niet is hersteld.
De tweede stop was de regio Doboj onderweg naar Doboj zagen wij dat het water inmiddels was gezakt. Voor Maglaj was de M-17 afgesloten en moesten wij een andere weg volgen langs deze weg door Maglaj lagen aan beide kanten van de weg hoge stapels met puin, bomen en verloren gegaan huisraad. De meeste mensen hadden hun huizen leeggehaald en waren druk aan het schoonmaken. Dit deed men om de kans op ziektes te minimaliseren. Onderweg zagen wij dat de veel boeren bezig waren om het land weer te bewerken om te proberen dit jaar toch te kunnen oogsten. De meeste huizen in de gebieden waar de landverschuivingen zijn geweest zijn onbewoonbaar en de opruimwerkzaamheden zullen nog een langere tijd duren. Via ons bestuurslid Alisa Siocic tevens bestuurslid BIH platform kregen wij het adres van de vrijwillige brandweer in Tešanj. Deze groep vrijwilligers hebben de afgelopen weken keihard gewerkt om de bevolking in de rampgebieden te helpen o.a. het redden van mensen uit ondergelopen huizen, het wegpompen van water met het gebrekkige materiaal wat zij hebben. Maar voornamelijk door hulpacties te coördineren en voedselpakketten te distribueren op moeilijk te bereiken plaatsen. Het harde werk van deze vrijwilligers is niet onopgemerkt gebleven o.a. de ambassadeurs van Japan en Slowakije hebben hen bezocht en een donatie gegeven. Na een korte kennismaking konden wij een gezamenlijk plan van aanpak maken. De eerste stap was het in kaart brengen van de benodigde goederen. Onze ervaring is dat het beter is om ter plaatse te kijken aan welke goederen behoefte is zodat er geen goederen in de opslag blijven staan of worden weggegooid. Daarnaast stimuleren wij graag de lokale economie. De vrijwilligers hadden bijvoorbeeld een deal gesloten met een lokale fabriek voor schoonmaakproducten. Met een aantal voertuigen zijn wij naar 2 lokale supermarkten gegaan om langhoudbare producten te kopen o.a. de complete voorraad blikgroenten, ingeblikt vlees, soep, meel, rijst, pasta, zout, suiker etc. . Naar schatting kunnen 20 families de komende 2 maanden hiervan leven. Daarnaast hebben wij een donatie gedaan voor de brandstof welke nodig is voor de distributie van de noodpakketten het is immers vrijwilligerswerk. Via de vrijwilligers van de brandweer kregen wij een goed beeld van de situatie in het gebied en hoe veerkrachtig de mensen zijn. Wij hebben hun dan ook gevraagd om te kijken welke families wij zouden kunnen opnemen in ons familieplan zodat wij niet alleen noodhulp maar ook een meer jaren ondersteuningsplan kunnen opzetten naar een zelfstandig bestaan.
Op vraag van de vrijwillige brandweer Tešanj zijn wij in Nederland opzoek gegaan naar brandweermaterialen zodat zij hun goede werk kunnen voortzetten. Via de burgemeester van de gemeente Heumen, Paul Mengde zijn wij in contact gekomen met de Veiligheidsregio Gelderland Zuid zij hebben o.a. brandweerkleding een speciale tent en een pak voor chemische werkzaamheden gedoneerd.
Bovenstaande donaties kunnen wij enkel doen door de mensen die onze stichting ondersteunen. Hierbij willen wij ook een ieder bedanken die de afgelopen jaren ons hebben geholpen.
Onze conclusie is dat de komende tijd er veel families moeite hebben om rond te komen en de hulpgoederen vanuit de wereld van harte welkom zijn in Bosnië Herzegovina maar dat de focus langzaam ook naar de langere termijn moet gaan waar werkgelegenheid en het opbouwen van een zelfstandig bestaan centraal staan.
There are no comments published yet.